Suntem mândrii să facem parte dintr-un proiect de o asemenea anvergură și te invităm să te ”conectezi” și să iei parte la cât mai multe activități!
În fiecare an în ultima săptămână a lunii mai se desfășoară „Zilele Clujului”, o sărbătoare a fiecărui clujean. Aceasta a devenit o tradiție în inima Transilvaniei, ajungând la ce-a de-a VII-a ediție. Anul acesta se va desfășura în perioada 25-28 Mai.
Municipiul Cluj-Napoca reunește oameni talentați, cu idei inovatoare, proiecte îndrăznețe și rezultate pe măsură. Acestea fiind doar câteva elemente care ne-au adus mai aproape unii de alții, dar și de Europa. Pornind de la această premisă, tema ediției 2017 este “Clujul se conectează / Connectig Cluj” – o cupolă care permite multă creativitate, descoperire, schimbare și îmbinare.
Pe parcursul celor 7 ani, festivalul a crescut armonios, reușind să atingă un public extrem de larg și același timp, un standard de calitate ce reflectă orașul căruia îi este dedicat – conectat, creativ, dinamic, multicultural.
Elementul cheie al acestei evoluții a fost – și rămâne – implicarea comunității. An de an, din ce în ce mai multi clujeni, persoane de toate vârstele, ONG-uri, instituții și companii se alătură echipei Primăriei și se implică în mod activ în crearea unui eveniment deosebit, al nostru.
Organizatorii ne propun pe parcursul celor 4 zile de sărbătoare, o multitudine de evenimente foarte interesante și captivante. Printre acestea numărându-se concerte, spectacole, expoziții, proiecții de film, demonstrații culinare, ateliere practice, jocuri pentru copii și multe altele. Piața Unirii, Piața Muzeului, Muzeul Etnografic, Biblioteca Centrală Universitară, Parcul Cetățuie, Pădurea Hoia, Cinematograful Mărăști, Parcul Central sunt doar câteva din locațiile unde se vor desfășura aceste evenimente.
Astfel în 25 mai, ora 21:00 va fi deschiderea oficială a Zilelor Clujului, în Piața Unirii. Spectacolul concert „Insula” de Ada Milea va da startul celor 4 zile de festival. INSULA muzicală a Adei Milea aduce pe scena Naţionalului clujean povestea lui Robinson, cel al lui Gellu Naum, un Robinson singur pe o insulă pustie dar plină de oameni. Ada Milea construieşte un concert al singurătăţilor aduse împreună de Gellu Naum, aducând împreună, la rândul ei, vocile şi prezenţa actorilor Teatrului Naţional din Cluj, într-un concert 100% teatral.
În 26 mai, a doua zi de festival vor concerta pentru clujeni Arpy & Zip Band, Direcția 5 ,Alternosfera ,Zdob și Zdub, Ilinca Băcila &Alex Florea -cei care au reprezentat anul acesta România la Eurovizion, Radu Farcane și Andrei Crisztea, Aminda &Roje și mulți altii. Pe lângă concerte clujenii se pot bucura de Promenada cărților, lectură publică, festivalul culinar internațional, festivalul multiculturalității, demonstrații culinare, jocuri de societate, ateliere, workshopuri, Proiecții de film pentru copii, expozițiile foto „Podurile Clujului” și ”Clujul are farmec”, tururi ghidate, etc.
Ce-a de-a treia zi de festival te așteaptă cu un program diversificat pentru toate categoriile de vârstă, desfășurat în cele 30 de locații din oraș. Pe toată durata zilei vor avea loc: Festivalul Științei, concerte acustice în Piața Muzeului, Parada Zilelor Clujului, Gala Operelor Clujene, festivalul culinar, Spectacol de cântece și dansuri latino-americane, africane, pakistaneze, indierne, dansuri medievale, diverse ateliere( pictură, copywriting, magie, body-language, pielărie, ceramică, țesătorie etc.), urmând ca seara să se încheie cu un spectacol de artificii.
Ultima zi, 28 mai este dedicată, în mare parte, iubitorilor de folclor. În Piața Unirii va avea loc de la ora 14 un Regal Folcloric. Pe scenă vor urca mari nume ale folclorului românesc precum: Marius Ciprian Pop, Maria Golban Șomlea, Ionuț Fulea, Mariana Deac, Năstăcuța Iuga, Sava Neagreanu Brudașcu, Aurel Tămaș, Daniela Condurache. De la acest spectacol nu putea lipsi renumitul taragotist Dumitru Fărcaș. Pe lângă interpreții consacrați ai folclorului românesc vor evolua pe scenă și ansambluri de dansuri populare precum: Ansamblul folcloric „ Mărțisorul” al Casei de Cultură a Studenților, Ansamblul folcloric ”Dor Transilvan”, Ansamblul folcloric „Tradiții” , Orchestra Regal Transilvan, Grupul vocal-instrumental „Speranța” si mulți alții. Continuă Festivalul Culinar Internaținal și Festivalul Multiculturalității. În Piața Muzeului ne întâlnim cu Musai Soundworks, iar pe strada Potaissa admirăm Taberele Antice.
Acestea sunt doar câteva din numeroasele evenimente puse la dispoziție de organizatori. Consultă întreg programul cu atenție și alege activitățile la care îți dorești să iei parte.
Articol realizat de Adriana-Maria RĂZVANȚĂ